Nenyalle SPA1

Lähdimme saareen 16.6. ja olimme siellä viime lauantaihin 27.6. asti. Tuolloin  oli vihdoin Nenyan taipparipäivä! Lähdimme saaresta aamulla klo 7 ja saavuimme koepaikalle Saloon hyvissä ajoin klo 9:30 , koe alkoi klo 10:30 tuomarin puhuttelulla. Onnetar oli puolellamme ja saimme koenumeron kolme.

Nenya ei tykännyt mikrosirunlukijasta ollenkaan,  vaan koitti kovasti väistellä isoa mötikkää. Olisi ollut kiva, jos olisin saanut itse pitää lukijaa, mutta siru saatiin luettua ja siirryimme sivummalla odottelemaan kokeen alkamista.

 Sosiaalisessa käyttäytymisessä näin, että Nenyalle oli selvästi jäänyt mikrosirunlukemisesta epämiellyttävä olo ja sitä  jännitti tuomarin kirjoitusalusta. Se katsoi alustaa epäillen ja vähän haukkuikin, mutta kävi kuitenkin tervehtimässä tuomaria ja heilautti häntäänsäkin.

  Sosiaalisen osuuden jälkeen siirryimme autoilla lähemmäs jälki- ja hakumaastoja. 

  Päivä oli helteinen (+29-30c), joten peitimme automme lumisuojalla (heijastaa hyvin auringonvalon pois) ja takaluukku oli koko ajan auki. Koirien häkissä oli kostea pyyhe niiden alustana, kastelin Nenyaa usein ja annoin jogurttivesiseosta usein. Annoin myös meidän eväistä sille hieman makkaraa ja juustoa, jotta suolatasapaino ei järkkyisi runsaasta vedestä. Lisäksi olin aloittanut sen “nesteytyksen” jo pari päivää aiemmin: ruoan joukossa normaalia enemmän vettä ja satunnaisia suolaisia makupaloja.

 Jäljelle pääsimme n. klo 12. Nenyalla oli valjaista ja jälkiliinasta johtuen jo ihan selvä käsitys, mitä ollaan menossa tekemään ja into oli kova.   Näytin alkumakuun, rauhoittelin Nenyaa ja opastin lyhyellä liinalla sallitun merkityn osuuden. Sitä ei ollenkaan haitannut, että perässäni oli tuomarin lisäksi kasvattaja Raija (opas), sekä Marianne Mamia ottamassa kuvia.  Nenya jäljesti hyvää rauhallista vauhtia koko ajan jäljen päällä, kulman se mielestäni hieman oikaisi jatkaen suoraan kaadolle, johon se pysähtyi. Odotin, että kuulin tuomarin sanovan “kiitos”, jonka jälkeen kehuin ja palkkasin Nenyaa runsaasti. Tiesin, että tämä osuus oli varmasti hyväksytty ja tuomarikin totesti sitten “se oli todella hienoa jäljestystä”.

Ari kuvasi jäljestyksen alun, mutta ei viitsinyt lähteä mukaan jäljelle, kun siellä oli jo muutenkin paljon väkeä 😀

Nenya kaadolla – kuva Marianne Mamia

Haku ja laukaus osuuteen päästiin n. klo 14. Haku jännitti minua aika paljon, koska päivä oli niin kuuma ja Nenya tahtoo hieman hyytyä helteellä. Meidän maasto oli onneksi mukavaa kuivaa kangasmetsää mustikan varpuineen. Nenya liikkui OK, irtaantui minusta välillä reilustikin, välillä se oli 5-10metrin päässä, vähän kyseli, mikä tämä juttu nyt on, jolloin kannustin ja kehoitin sitä “mene-mene”.  Jäniksen papanoita se löysi riemuksensa muutamista paikoista ja palkkasi itseään niillä. Laukauksesta Nenya kääntyi nopeasti minuun päin niin, että sen toinen korva pyörähti nurinpäin. Se nauratti tuomaria kovasti, mutta minä totesin, että tuo on ihan normaalia Nenyalle. Laukauksen jälkeen  Nenya jatkoi metsässä liikkumista ihan kuten ennen laukausta. Lopulta tuomari pyysi minua kytkemään koiran. Tämä osuus on siitä jännä, että ei tiedä, onko suoritus hyväksytty vai hylätty, kun ei voi tietää, millainen matka on tuomarin mielestä “riittävä irtaantuminen”. 

 

Vesityö alkoi n. klo 16:30. Spanieleiden taipumuskokeessa ohjaaja voi jopa heitellä riistapukin perään kiviä, jos koira ei lähde noutamaan pukkia!  Nenya ui ja noutaa mielellään, tämän  osuuden heikoin lenkki onkin minä, kun en osaa heittää 😛 . Riistapukki lentää joskus ihan väärään suuntaan tai korkealle ilmaan… Nyt kuitenkin heitto onnistui ja Nenya syöksyi luvan saatuaan metsälampeen kauhoen vettä mennessään. Tuomarilta pääsi tahaton tyrskähdys, kun häntä nauratti Nenyan meno ja pyysi heti anteeksi. Minä nauroin ja sanoin – ei haittaa – meidän yhden tollerin kasvattajakin sanoo, että tuohan menee kuin pulsaattorikone 😀 .  Mielessä kyllä kävi, että joo  kauhoo kovaa, mutta eipä tarvise kiviä avukseen 😉  . Uinti rauhoittui, Nenya otti riistapukin ja toi sen minulle käteen.

Jostain syystä olen osannut opettaa koohoille tuon vesinoudon paremmin, kuin tollereille. Aikoinaan Mizy ja nyt Nenya tuovat noutoesineen aina käteen asti vaikka olisin pidemmälläkin ja ravistavat vasta luovutuksen jälkeen 😉

Nenya noutaa ja Marianne Mamia kuvaa meitä – kuva Tiina Ollonqvist

Nenyan koearvostelu löytyy omalta sivulta.

  Kun Nenyan koearvostelua kuunnellessa kuulin hakuosuudesta lauseen “riittävän laajaa hakua”, tiesin, että Nenya taipumuskoe oli hyväksytty, eli SPA1 .  Hieno tunne, vaikka oikeasti spanieleiden taipumuskoe ei ole mikään kovin vaativa koe.  Jos koira on tottunut liikkumaan metsässä, se ui ja noutaa, niin kokeen läpäisee helposti. Kokeessa kuitenkin suurin osa ajasta menee oman vuoron odotteluun, se kysyy sekä koiran että ohjaajan kärsivällisyyttä ja koiralta  toimintakykyä ja sitkeyttä jaksaa toimia pitkien odottelujen jälkeen. 

  Vesinouto on osalle kynnyskysymys: meillä kaikki noutajamme ja kooikerit on opetettu erikseen noutamaan ja erikseen uimaan ja vasta, kun molemmat osuudet ovat varmoja yksinään, on uintiin yhdistetty nouto. Uimisen pitää olla miellyttävää ja aina vapaaehtoista.  Itse inhoan kylmää vettä, mutta saaressa vähintäänkin kahlailen pennun/nuoren koiran kanssa, jotta vedestä tulisi kiva elementti. 

  Noutaminen maalla opetetaan jo ihan pikkupennulle (oli sitten noutaja tai kooiker) ja usein se tapahtuu kylpyhuoneessa tai jossain muualla, missä pentu ”vahingossa” juoksee saalis suussaan syliini.

  Vedestä esineen noutaminen  voi olla osalle koirista vaikeaa,  Nenya harjoitteli toissa talvena riistapukin nostamista kotona sisällä pesuvadista, joka oli ääriään myöten täynnä vettä. 

 Nenya on Kuusipeuran kennelin kolmas taippareihin osallistunut ja kokeen hyväksytysti suorittanut kooiker (25% kasvateista!).  Kaksi muuta ovat A-pentueen Xema  ja B-pentueen Taisto. Onnea kasvattajalle tätäkin kautta ❤ 

Onnellinen ohjaaja ja Nenya 🙂 – Kuva Marianne Mamia 

 

 

Kategoria(t): SPA. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s